Forum o bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori

Добродошли на интернет страницу “Безбједност саобраћаја у Црној Гори”.

Сви заинтересовани корисници се могу регистровати на нашем интернет порталу, чиме ће стећи додатне привилегије, које између осталог подразумијевају:

- приступ свим дјеловима портала,
- могућност постављања нових чланака и докумената,
- учествовање у дискусијама,
- правовремено добијање свих релевантних обавештења…

Искористите прилику да нам корисним сугестијама помогнете да додатно унаприједимо овај портал и тиме га учинимо још више интересантнијим свим групама корисника.

Желимо вам пријатан боравак на нашем порталу!
Forum o bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori

Forum za sve ljude koji se profesionalno, amaterski i na drugi način bave bezbjednošću saobraćaja u Crnoj Gori


  Na drumovima se duplo manje gine, policija za ljeto najavila pojačanu kontrolu

  Admin
  Admin
  Admin

  Posts : 38
  Join date : 2010-08-14
  Age : 41

  Na drumovima se duplo manje gine, policija za ljeto najavila pojačanu kontrolu Empty Na drumovima se duplo manje gine, policija za ljeto najavila pojačanu kontrolu

  Komentar  Admin on Mon Jul 25, 2011 11:57 am

  Za prvo pola godine značajno smanjen broj tragedija na crnogorskim putevima - saobraćajna policija za ljeto najavila pojačanu kontrolu iz zemlje i vazduha

  Posebne akcije policije od 3 do sedam ujutro

  Više nego duplo manje poginulih na drumovima - bilans je tragičnih brojki na crnogorskim drumovima gdje je je od početka godine poginulo 20 osoba, za razliku od prošle godine, kada se crna brojka zaustavila na 42.

  Rukovodilac Sektora opšte nadležnosti i pomoćnik direktora policije Nikola Janjušević naveo je da ove cifre pokazuju da je broj mrtvih smanjen više nego duplo, odnosno za 55 procenata.


  “To je zbilja odličan rezultat i daje nam nadu, odnosno sigurnost da ćemo u narednom periodu uspjeti da istrajemo i doprinesemo smanjenju broja mrtvih na crnogorskim cestama”, optimističan je Janjušević.

  Alkohol uzrok kod više od 60 odsto udesa

  On je podsjetio na niz operativnih aktivnosti saobraćajne policije, od kojih je akcija “Alkohol” stalnog karaktera.

  “Razlog za njeno aktivno sprovođenje je analiza saobraćajnih nezgoda, koja pokazuje da je upravo alkohol bio uzrok kod više od 60 odsto udesa sa smrtnim ishodom“, naveo je on i dodao da će policija nastojati da sankcioniše uglavnom najteže prekršaje - neprilagođena brzina, vožnja pod dejstvom alkohola, preticanje kolone vozila, preticanje u tunelu i na punoj liniji...


  Upravo zbog tih prekršaja, kako je objasnio, saobraćajci su u proteklom periodu oduzeli veliki broj vozačkih dozvola. Samo za tri dana vikenda, u posljednjih mjesec dana, oduzimano je preko 200 dozvola.

  “Ovo je pokazatelj koliko je saobraćajna policija aktivna na terenu i tako će biti i tokom turističke sezone”, poručio je pomoćnik direktora policije.

  Do Budve vreba čak sedam patrola

  Tokom minulog vikenda ko je magistralom krenuo iz Podgorice ka Budvi, imao je priliku da se susretne sa čak sedam saobraćajnih patrola. To je znak da je za policiju počela ljetnja turistička sezona.

  I ovog ljeta, kao i prošlog prisustvo saobraćajnih policajaca biće pojačano, a po potrebi će se za kontrolisanje prometa automobila na drumovima i praćenje vozača, koji ne poštuju saobraćajne propise, koristiti i policijski helikopteri.

  I ovog ljeta, kao i prošlog prisustvo saobraćajnih policajaca biće pojačano

  Rukovodilac Sektora opšte nadležnosti i pomoćnik direktora policije Nikola Janjušević objasnio je da težište pojačanih kontrola nije na sprovođenju represije, već da sačuvaju vozače od samih sebe, ali i od drugih neodgovornih učesnika u saobraćaju.

  Policija će posebno sa budnom pažnjom kontrolisati pune dionice na kojima je veća frekvencija turista. Međutim, ove godine nije planirano dijeljenje flajera na graničnim prelazima sa mapom na kojoj su obilježene takozvane “crne tačke”, odnosno mjesta poznata po čestim saobraćajnim nezgodama.

  “Ovog ljeta ćemo imati veće prisustvo patrola saobraćajne policije, tako da će turisti koji budu posjetili Crnu Goru, odmah na graničnom prelazu biti informisani od službenika granične policije i od saobraćajne policije o opasnim dionicama njihove maršrute”, pojasnio je on.

  Janjušević je naglasio da će na mjestima, gdje su se proteklih godina događale saobraćajne nezgode sa fatalnim ishodom, patrolirati policija i to sa rotacijom i svjetlosnom signalizacijom.

  “Te akcije biće sprovođene posebno od tri do sedam sati ujutro i to posebno u rejonu od Podgorice ka Bijelom Polju i Budvi.

  Uprava policije je i ove godine formirala operativni štab “Ljeto 2011”, kako bi se turistička sezona što bezbjednije odvijala

  U tom vremenskom intervalu vozači su obično umorni i pospani, a patrole će biti prisutne da bi im skrenule pažnju i 'razbudile' ih”, kazao je prvi čovjek crnogorske uniformisane policije, i podsjetio da su umor i nagla promjena nadmorske visine na dionici od Crkvina prema Dromiri (put Podgorica - Kolašin), izazivali pospanost kod vozača, a onda i saobraćajne nezgode, od kojih su neke bile tragične.

  Pomagaće kolegama na primorju

  Uprava policije je i ove godine formirala operativni štab “Ljeto 2011”, kako bi se turistička sezona što bezbjednije odvijala, kako kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja, tako i javnog reda i mira, ali i imovinskih, krvnih i drugih delikata - posebno u turističkim mjestima.

  To je razlog što je menadžment policije, kao i minulih godina, donio odluku da određeni broj policajaca i inspektora kriminalističke policije, iz sjevernog i centralnog dijela, budu upućeni u primorske opštine - od Ulcinja do Herceg Novog. Osim uniformisane i kriminalističke policije, operativni štab čine i pripadnici granične policije, Sektora za zaštitu ličnosti i objekata i Posebne jedinice.

  Uz ocjenu da je Crna Gora bezbjedna turistička destinacija, Janjušević je naveo da je u oblasti javnog reda i mira u prvom kvartalu ove godine registrovano 23,2 odsto prekršaja manje, nego u istom periodu prošle godine, dok je u mjesecu maju ove godine taj procenat niži za 36,5 odsto, nego lani.

  Kada je u pitanju turistička sezona, kazao je on, normalno je očekivati da se poveća broja prekršaja, zbog velikog priliva turista.

  Bezbjednosno- interesantni vole Budvu

  Nikola Janjušević nije želio da licitira sa brojem bezbjednosno - interesantnih lica, koje ljeti posjećuju neke od naših turističkih destinacija, ali je naglasio da policija prati njihovo kretanje.

  Ipak, najveći broj takvih ličnosti, prema njegovoj ocjeni, posjećuje metopolu crnogorskog turizma.

  U Budvi je najveća frekvencija svih turista, pa i samim tim i bezbjednosno-interesantnih lica”

  “Budva je naša top destinacija i najveći broj turista, prema podacima Uprave policije i Turističke organizacije, ljetuje u tom gradu. U Budvi je najveća frekvencija svih turista, pa i samim tim i bezbjednosno-interesantnih lica”, ocijenio je on.

  Janujušević je izrazio očekivanje da će se, kao i u prošloj godini, nastaviti trend smanjena krivičnih djela i prekršaja u tom popularnom crnogorskom ljetovalištu.

   Similar topics

   -

   Danas je Fri May 24, 2019 9:36 am