Forum o bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori

Добродошли на интернет страницу “Безбједност саобраћаја у Црној Гори”.

Сви заинтересовани корисници се могу регистровати на нашем интернет порталу, чиме ће стећи додатне привилегије, које између осталог подразумијевају:

- приступ свим дјеловима портала,
- могућност постављања нових чланака и докумената,
- учествовање у дискусијама,
- правовремено добијање свих релевантних обавештења…

Искористите прилику да нам корисним сугестијама помогнете да додатно унаприједимо овај портал и тиме га учинимо још више интересантнијим свим групама корисника.

Желимо вам пријатан боравак на нашем порталу!
Forum o bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori

Forum za sve ljude koji se profesionalno, amaterski i na drugi način bave bezbjednošću saobraćaja u Crnoj Gori


  Poslovi saobraćajne policije

  avatar
  UpravaRS
  Gost

  Poslovi saobraćajne policije Empty Poslovi saobraćajne policije

  Komentar  UpravaRS on Fri Dec 17, 2010 11:08 pm

  ПОСЛОВИ које полиција обавља у безбедности саобраћаја према

  различитим субјектима могу се груписати на:

  НЕПОСРЕДНУ КОНТРОЛУ И ИНТЕРВЕНТНО РЕГУЛИСАЊЕ САОБРАЋАЈА

  УПРАВНИ ПОСЛОВИ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

  ПРАЋЕЊЕ И УНАПРЕЂЕЊЕ ПРОПИСА У БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

  ОБРАДА И РАСВЕТЉАВАЊЕ САОБРАЋАЈНИХ ПРЕКРШАЈА И САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

  ИНСПЕКЦИЈСКО-ТЕХНИЧКИ ПОСЛОВИ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

  ПРЕВЕНТИВНО-ПРОПАГАНДНИ ПОСЛОВИ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

  ОСТАЛИ ПОСЛОВИ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

  У безбедности саобраћаја полиција има јасно дефинисану функцију, одређену законима и другим прописима. Сврха полицијског рада је заштита организованог функционисања друмског саобраћаја и заштита грађана и материјалних вредности у процесу превожења. То се постиже применом мера заштите безбедности и спровођењем превентивних активности, уз подршку јединствене базе података о возилима, возачима, саобраћајним прекршајима и саобраћајним незгодама.  Контролу у погледу придржавања прописа у вези са безбедношћу саобраћаја на путевима спроводи полиција, тј. њен посебно организован део – саобраћајна полиција. Делатност полиције у вези са безбедношћу саобраћаја на путевима је правно уређена, у складу са принципима демократског друштва и уставом загарантованим системом заштите слобода и права грађана.  Законом о полицији из 2005. године контрола у саобраћају на путевима одређена је као посао полиције. Имајући то у виду, на рад саобраћајне полиције, као интегралног дела Дирекције полиције у Министарству унутрашњих послова Републике Србије, примењују се општи прописи и правила рада полицијске службе.  Према одредбама члана 3 Закона о безбедности саобраћаја на путевима предвиђена је надлежност органа унутрашњих послова (“Службени гласник СРС” број 53/82) “да прате стање безбедности саобраћаја на путевима, врше контролу и регулисање саобраћаја на путевима и надзор у спровођењу прописа и предузимају друге мере које се односе на безбедност саобраћаја на путевима.”  На овај начин одређена је начелна стварна надлежност полиције да врши контролу у саобраћају на путевима.  Закон о безбедности саобраћаја на путевима, у члану 4 став 1, одредио је функционалну надлежност за вршење наведене контроле. Тако, контролу у саобраћају на путевима могу вршити униформисани полицијски службеници. Међутим, треба имати у виду да је, због специфичности рада и потребних знања и вештина, извршена специјализација обављања ове делатности, тако да је обављају посебно организоване јединице саобраћајне полиције, препознатљиве по посебним обележјима. Члан 4 став 1 Закона о безбедности саобраћаја на путевима прописује да ” контролу саобраћаја и контролу испуњености услова за учешће у саобраћају возача и возила врше радници милиције” ( у данашњој терминологији то би били униформисани полицијски службеници).

   Danas je Fri May 24, 2019 9:35 am